torsdag 13. mai 2010

The Old Mountain

Visste du at "gammelt fjell" paa indianerspraaket quechua heter "Machu Picchu"? Gammelt kan det vaere, men dens overveldende skjoennhet kan man umulig si noe negativt om. For aa staa oppi heia og se ned paa den tidligere inka-byen, var rett og slett ubeskrivelig fatastisk!

Machu Pichu, med Huayna Pichu i bakgrunnen

04:30 i morges ringte klokka - da var det paa tide aa staa opp. Troettetrynene Svein Tore og jeg klarte aa komme oss ned til bussstasjonen i Aguas Calientes (=varme vann, sikter til de varme kildene oppi dalen, som vi besoekte i gaar), for aa ta en buss opp til Machu Picchu.
Grunnen tl vaar tidlige ankomst, var at vi maatte vaere der tidlig om vi skulle ha sjangs til aa faa billetter til aa bestige Huayna Picchu(=ungt fjell), det mektige fjellet som rager over indianerbyen. Det fikk vi, og litt etter var vi paa vei opp den stupbratte fjellsiden. Nordmenn til tross, merket vi den tynne lufta - baade pulsen og pusten gikk saa det suste. Likevel tok det oss ikke lange tida foer vi var paa toppen, og kunne nyte den spektakulaere utsikten. Naturen i omraadet er overnaturlig, og den meget pittoreske landsbyen som ligger lunt til mellom flere fjelltopper, gjoer det hele til et spektakulaert syn.

På toppen av Huayna Pichu. Herfra ser man bedre Machu Picchus fugleform

En guidet tur senere, var vi begge mye klokere paa byen, og paa inkakulturen generelt. Det bodde ca 500 inkaer der, og alle var unge sosser. Kun sosieteten visste om stedet, og brukte det som opplaeringssted, der de unge fikk laere mye om religionsutoevelse og andre praktiske saker.
Byen er i tillegg veldig profesjonelt oppbygd, med jordskjelvsikring, astronomisk observatorium og andre ingenioerstreker. Fungerende vannkanaler, jordbruksplataa og mange konstruksjoner i forbindelse sommer- og vintersolverv. Til eksempel lyser solen gjennom et vindu hver 22.desember, og skaper relativt avanserte skyggebilder.

Lamaer vandrer rundt i byen, som ligger i naturskjønne omgivelser.

Dagen kunne ikke vaert bedre; fantastisk vaer, fjelltur og investigasjon av eldgammel kultur i naturskjoenne omgivelser, med en og annen lama tuslende rundt. Jeg har alltid oensket aa dra her, og ble paa ingen maate skuffet! Vi drar tilbake til Cusco fornoeyde som faa, om enn litt troette.
Og slik fortsetter eventyret i Peru...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar